Over SLA

Onder de naam Second Life Art maakt Frank Zorge kunst van gebruikte materialen. De kunst van Second Life Art heeft raakvlakken met het genre: l'Art Brut (ook wel outsiderkunst genoemd) en Hybride sculptuur

l'Art Brut
is een soort containerbegrip voor werk van (meestal autodidactische) kunstenaars die de regels van de conventionele kunstwereld negeren en buiten de marges daarvan durven te treden en daarbij hun eigen vormtaal en thematiek volgen. Hoewel bij de kunstenaars van l'Art Brut vaak gesproken wordt van psychische stoornissen is dat bij Second Life Art geenszins het geval! 
In Lille (Frankrijk) is in het Lille Musee d'Art Modern een grote collectie van Art Brut kunstenaars tentoongesteld.

De naam Hybride sculptuur verwijst naar het feit dat bijna geen van de werken eruit ziet als een beeldhouwwerk in de klassieke zin: de kunstenaars werken op het snijvlak van sculptuur en schilderkunst, performance, videokunst en design. Het gaat met name om de vermenging met andere media gebruik van onder andere voorwerpen uit de popcultuur en het alledaagse leven en transformeren die door ze te veranderen in maat, kleur of materiaal.

Tijdgeest
De objecten van Second Life Art geven een prachtig beeld van onze tijdgeest door de samenstellende metalen gebruiksvoorwerpen. Helaas zijn veel gebruiksvoorwerpen tegenwoordig van plastic. Ook dat is de tijdgeest zou je zeggen. Maar plastic voorwerpen zijn voor mij niet zo interessant om in de kunst te verwerken. De focus ligt op metaal. De robuustheid van het metaal geeft de kunstobjecten iets onpeilbaars. 
In de objecten zijn zoveel mogelijk alledaagse voorwerpen samengesmeed tot een nieuwe vorm. 

Twee lagen
De kijker ziet in eerste instantie de vorm van jet gehele object, dier, mens, wat dan ook, die natuurlijk heel anders is dan die van de samenstellende voorwerpen. Direct daarna is de kijker nieuwsgierig naar die samenstellende elementen. Het benoemen ervan is en spel apart waar kijkers veel genoegen aan beleven. 

Als de kijker klaar is met dat spel neemt hij of zij weer afstand om het gehele object te bekijken en zich te verbazen over de eenvoud van de opbouw en de vaardigheid waarmee de delen nagenoeg onzichtbaar zijn samengevoegd. Het is soms maar moeilijk geloven dat de samenstellende delen van elk object slechts met een paar bouten en moeren aan elkaar zijn bevestigd en niet gelast of gesoldeerd!

De metalen glans die alle objecten kenmerkt is een ander zeer aantrekkelijk element van de objecten van Second Life Art. De robuuste uitstraling wordt weer verzacht door de toepassing van verschillende metalen door elkaar: chroom, aluminium, zink, tin, zelfs hier en daar koper en messing: het is allemaal in een schijnbaar willekeurige volgorde aanwezig. Veel objecten hebben dan ook nog een meer natuurlijke aankleding, stof, leer, veren. Deze worden gebruikt om hier en daar een accent te geven.

De plaats van elk gebruiksvoorwerp in een object is met grote zorg en na flink wat denkwerk gekozen. Leidraad daarbij is voornamelijk de vorm en metalen glans van de onderscheidende elementen. Ook de mogelijkheden voor bevestiging van een onderdeel geeft het vaak zijn plaats. Maar alleen als dat functioneel is in de indruk die het gehele object gaat geven. Dit alles tezamen geeft het object zijn unieke uitstraling.

Second Life Art levert een bijdrage aan hergebruik van afgeschreven voorwerpen. Deze kunst is daarmee zeker duurzaam te noemen. 

 

  

atelier1

atelier2

Free Joomla! template by Age Themes